Je bevindt je hier:
Vrijwilligerswerk: Costa Rica: Opvangcentrum voor wilde dieren

Opvangcentrum voor jungle dieren

Het project

Het centrum is opgericht door een Spaanse biologe die jaren heeft gewerkt in de dierentuin van Barcelona en bij elk bezoek aan Costa Rica met lede ogen toekeek hoe slecht de dieren behandeld werden. Ze verzorgen ook educatieve programma’s om het bewustzijn van de bevolking over het welzijn van dieren te bevorderen. Het centrum ligt vlakbij het leuke plaatsje Punta Uva aan de Zuid-Caribische kust. Punta Uva ligt ca 7 kilometer ten zuiden van het bekende plaatsje Puerto Viejo de Talamanca. Het is een prachtig gebied met een bijzondere culturele mix van inheemse BrBi indianen, Caribische bevolking en Latino’s. Veel vrijwilligers huren of kopen (en verkopen weer bij vertrek) een fiets voor de periode dat ze er zijn.
Je werkt oa met apen, vogels, reptielen en andere wilde jungle dieren die gewond of ziek worden binnen gebracht.

Aan de slag

Als vrijwilliger help je de staf bij allerlei soorten werkzaamheden. Je zult met allerlei soorten dieren gaan werken, zoals bijvoorbeeld apen, luiaarden en miereneters. Het één op één contact wordt erg belangrijk gevonden. Voorbeelden van werkzaamheden zijn: het voederen van de dieren en het voorbereiden van het voedsel, het helpen met het onderhouden van de hokken, bewegwijzering en de paden en het rondleiden van toeristen. Het wordt gewaardeerd als je initiatief toont en eigen ideeën hebt. Je werkt 5 dagen per week van 07.30 – 16.00 uur. Jouw vrije dagen worden in overleg met de staf bepaald.

Je werkt de eerste 3 weken in het Rescue Centre en de laatste week in la Ceiba dat is de plek in de jungle waar dieren eventueel weer in het wild worden uitgezet. Bij la Ceiba ondersteun je de staff bij het weer uitzetten van de dieren.

Voordat je aan de slag gaat krijg je een training van 3 dagen.

Ook ontvang je een T-shirt, diverse lezingen en breng je een bezoek aan het zogenaamde Ara centrum. je ontvangt een certificaat.

Dit project is ook geschikt voor stage. 

Wat wordt er van jou verwacht ?

Voor dit project moet je ouder zijn dan 18 jaar en je heel goed bewust zijn van de grote verantwoordelijkheid van het werk. Minimale beheersing van het Spaans is wel belangrijk. Je kunt, voorafgaand aan je werk bij het project een cursus Spaans van een week volgen, dit is een uitstekende combinatie!

Het is nodig om een tuberculose test met een negatieve uitslag te kunnen overleggen, dit in verband met de gezondheid van de apen.

De minimumverblijfsduur is 4 weken.

Het project begint altijd op een maandag met een tour om 11.00 hrs. Het is dus het beste om op zaterdag of vrijdag naar Costa Rica te reizen.

Huisvesting

Als je op het Rescue Centre werkt kan je in het stadje verblijven in een huis met keuken, wifi etc. De kosten bedragen ongeveer 15 USD per nacht in zijn niet inbegrepen in de genoemde prijs. We zullen je een aantal mogelijkheden voorleggen.

Het verblijf op la Ceiba is bij de prijs inbegrepen. Je verblijft daar midden in de jungle in een leuk vrijwilligershuis zonder internet etc. Voor 10 usd per dag kan je mee-eten. Er is ook een keuken waar je zelf kan koken. Je kan meerijden met de staff om inkopen te doen in het stadje.

Meer weten ?

Onder de andere tabjes bovenaan vind je meer informatie over dit project en in de linkerkolom vind je meer algemene informatie over Costa Rica. Je kunt aan de rechterkant de infosheet downloaden voor een overzicht van dit project.
Mocht je nog vragen hebben over de mogelijkheden bij dit project, neem dan contact met ons op. Onze contactgegevens vind je in de rechterkolom.