Je bevindt je hier:
Vrijwilligerswerk: Uganda: X-SUBA; coach kinderen in Jinja

Reisverslag Tom

Ik ben echt begonnen met X-Street, dit is een sportproject vooral voor kinderen die niet veel hebben. En met als doel: de kinderen leren samenwerken en dicipline aan te leren. Zo hebben we (van goede doelen) best vaak schoenen shirts broeken condooms etc. weg te geven.
Maar dit doen we alleen aan de kinderen die elke week komen, en goed hun best doen met de activiteiten. verder doen we ook nog andere leuke dingen.
Zo hebben we een quiz competitie met scholen in de omgeving. Er word een onderwerp verzonnen (laatste keer health) daar gaan we vragen over stellen en hoe beter het antwoord hoe meer punten. ik zat in de jury en was captain of team geel, waar in het begin alleen jongens inzaten.
We waren ongeveer zon 3 kwartier bezig toen er een meisje van het publiek (er zat een groot publiek van ongeveer 50 kinderen achter ons) naar team geel liep en aan de tafel ging zitten. Ze was eerst een beetje stil, totdat de vraag kwam; wanneer is het goed om je vrouw te slaan.
Waarop iedereen van team geel dingen antwoordde als: je mag je vrouw slaan als ze vreemdgaat, of je mag je vrouw slaan als ze meerdere keren niet luistert. We vroegen aan het publiek of dit juist was en IEDEREEN (inclusief de meisjes) riep YES!! (ik was geschokt) Maar toen stond het meisje op. Ze was heel klein en was jong voor de klas waar ze in zat (11)
Maar vertelde met een luide en zelfverzekerde stem (de jongens van 17 praatten heel zacht en keken naar beneden wanneer ze een antwoord gaven) in our culture if you beat your wife you love her, but i think that is wrong. You should never beat yout wife. Ik begon bijna te juichen met dit antwoord en stond op liep naar haar toe en gaf haar een high five. Volgens mij gaf dit haar een beetje zekerheid want hierna beantwoorde ze meer vragen met perfecte antwoorden. Zo kwam de vraag; wie moet beslissen wanneer ze seks hebben, de man of de vrouw, en waarom?
Waarop er echt werkelijk waar antwoorden kwamen als: De man, want die zorgt voor eten op tafel. En; De man want die geeft de vrouw een beter leven. (deze kwamen niet alleen van jongens) Maar na een paar antwoorden die wij fout rekenden stond het meisje weer op. Ze zei; i think they should both decide , because they are equal to each other and in a relationship nobody should be the boss. Weer was ik blij dat er tenminste een was die het wel wist, en die zat ook nog in mijn team!!
We hebben daarna nog even met ze gevoetbald en zijn weer terug naar the office gegaan. Ze zijn geupgrade van een klein kaal hutje naar een groter en beter kantoor. met zelfs een klein buiten tuintje en een plekje waar ze lunch kunnen koken.

Ervaringen Pedagogiek studenten

Lees hier meer uit het reisblog van een van de studenten of uit de evaluatie:

ØWelke werkzaamheden heb je verricht?
Elke dag hebben we lessen gegeven, zoals Life Skills, Engels, Critical thinking, movie en Seksual Health. Na de lessen gingen we meestal mee sporten en ondersteunden we de andere coaches. Op zaterdag was er altijd connectionday. Hier kwam iedereen bij elkaar om gezellig samen te sporten. Op zondag en maandag waren we vrij en deden we dingen voor onszelf.

ØBen je tevreden over het resultaat van je werk?
En hoe zou je dit kunnen beschrijven?Ik denk dat we goed werk hebben geleverd. Aanvankelijk wisten we niet goed wat we nou werkelijk aan het doen waren. Er zat weinig inhoud en diepgang in vonden we. Aan het eind bleek wat we daadwerkelijk gedaan hadden. We waren er. We waren er en dat was het belangrijkste! Dat was de feedback van onze stagebegeleider die heel enthousiast was over ons. ‘You guys are amazing!’ is wat hij telkens zei. ‘Because you are always there, for us and for the kids’. Dit is de belangrijkste les die ik meegenomen heb uit Uganda!

Ø  Waren er voldoende gereedschappen/materialen? (indien van toepassing)Zeker! Voor de lessen waren er methodes. Soms, niet altijd. Als ze er niet waren was er een curriculum. Dit konden we aanhouden. Zelf mochten we altijd dingen toevoegen of weglaten als we dat wilden. Voor het sporten waren er materialen als basketballen en voetballen (we hebben er zelf ook nog een aantal meegenomen). Als locatie konden we het kantoor van X-Suba, het basketbal court en de voetbalvelden gebruiken.

Ø  Was er voldoende begeleiding?Naast Kenneth waren er nog 7 andere coaches. Ook zei namen ons mee in hun werkzaamheden. We hadden dus altijd wel een aanspreekpunt! Iedereen vond het wel heel lastig om kritische feedback te geven. Zowel aan ons als aan de andere coaches. We kregen dus niet veel verbeterpunten, maar hoorden vooral wat allemaal goed ging. Daar hebben we ons wel aan vast gehouden, maar hebben zelf ook verbeterpunten toegevoegd.