Je bevindt je hier:
Vrijwilligerswerk: Uganda: X-SUBA; coach kinderen in Jinja

Coaching van jongeren in Uganda

Het project

X-SUBA (X-Street Uganda Basketball Academy) zet zich in voor de sociale-emotionele ontwikkeling voor de jeugd in Jinja. Er zijn drie pijlers, waaronder een aantal projecten hangen. Het betreft life skills, sport en educatie in een eigen learning centre. Vrijwilligers fungeren als life coaches, je praat met kinderen/ jongeren of doet spellen gericht op omgaan met emoties, persoonlijke doelen, creatief denken, drugs, alcohol, seksualiteit en gezondheid/ persoonlijke hygiëne. Onderwerpen die thuis of op school niet aan de orde komen. Elke week is er een groot sportevent, de connection day waarop heel veel jongeren uit de buurt komen om te sporten, te ontspannen, te leren en vriendschap te sluiten.
Vrijwilligers kunnen bij alle deze onderdelen actief mee werken.
Eigen achtergrond en belangstelling kun je hierbij inzetten.

Sport is geen luxe, maar een recht. Sport is een tool voor ontwikkeling van sociale vaardigheden:  je leert samen een doel te hebben en je leert samen omgaan met tegenvallers als een wedstrijd verloren is. Er ontstaan vriendschappen. Er zijn voetbal- basketbal – en volleybal teams voor zowel jongens en meisjes. Iedere zaterdag is een zgn “connecting day”, alle kinderen uit de buurt komen bij elkaar voor sport-en spelactiviteiten, samen praten en gewoon gezelligheid.

Binnenkort is er ook een creche voor de allerkleinsten bij het kantoor van X-Suba. Uiteraard kan je hier ook meedraaien.

Aan de slag!

Bij alle projecten kun je meewerken, je werkt samen met het team van X-SUBA. Je begint met een ochtend-meeting, waarbij wordt bepaald wie naar welke scholen gaat en welke onderwerpen worden besproken en welke activiteiten worden uitgevoerd. Geen dag is hetzelfde, zeer gevarieerd van praten over verliefdheid, meedenken wat je kan maken van kralen, Excel uitleggen, condooms uitdelen en met de bal dribbelen. Op zaterdag is er soms ook een leuke (sport)activiteit die je kan voorbereiden en begeleiden.

Wat wordt er van jou verwacht?

Flexibiliteit, enthousiast, actief zijn hierbij de kernwoorden. Super sportief hoef je niet te zijn, maar je moet wel open staan om samen met kinderen een bal te gooien en te rennen over een veld.
Het gaat om  teambuilding en respect voor elkaar. Je kunt redelijk Engels spreken en het is belangrijk dat je minstens 3 weken beschikbaar bent. Het zou namelijk jammer zijn als je weer weg gaat wanneer jij en de kinderen elkaar net pas leren kennen! 
Ook is het belangrijk dat je sociale vaardigheden bespreekbaar kunt maken. Onthoud dat je meer uit het vrijwilligerswerk haalt wanneer je initiatief neemt. Wij verwachten van je dat je een open houding hebt ten opzichte van de culturele verschillen, en dat je deze verschillen respecteert. Uganda is een totaal ander land met andere gewoontes, en daar zou je mee om moeten leren gaan.

Huisvesting

Jouw accommodatie is vlakbij het centrum van Jinja gelegen, in een mooie, groene omgeving. Je verblijft in een vrijwilligershuis in een 2 persoonskamer. De keuken, badkamer en zitkamer deel je met andere vrijwilligers. Er is internet. Je kan zelf koken of uit eten gaan.
Het is een gezellige en veilige plek.

Meer weten?

Onder de andere tabjes bovenaan vind je meer informatie over dit project en in de linkerkolom vind je meer algemene informatie over Uganda. Je kunt de infosheet downloaden voor een overzicht van dit project. Mocht je nog vragen hebben over de mogelijkheden bij dit project, neem dan contact met ons op. Onze contactgegevens vind je in de rechterkolom.