Je bevindt je hier:
Vrijwilligerswerk: Zuid-Afrika: vrijwilligerswerk in een township bij Johannesburg

Field work en activiteiten in de township

Het project

Iedere dag komen ruim 250 kinderen naar het eigen terrein van het project om mee te doen aan verschillende programma’s zoals na-schoolse opvang, uitdelen van maaltijden, counseling, educatieve programma’s, psycho-sociale ondersteuning, sport, muziek, en culturele activiteiten. Er zijn tal van activiteiten waaraan jij een bijdrage kan leveren zoals het jongerenproject, de tuinen, de naaiklassen en het geven van workshops.
Tijdens je werk in het project zullen wij jou de mogelijkheid bieden om kort kennis te maken met de omgeving waarbinnen het project zijn werk verricht. Dat zullen we doen aan de hand van ”Awareness Walks” waarbij je een of meerdere keren de mogelijkheid hebt om samen met de fieldworkers mee te lopen tijdens hun ronde door de township. Tijdens deze wandelingen zullen de fieldworkers uitleg geven over hun werk, maar zul je om privacy redenen niet meegaan in de huizen van gezinnen.

Aan de slag!

In het project vinden heel veel activiteiten plaats. Wij stellen voor dat je eerst een paar dagen meeloopt en dan samen met de staff en jouw contactpersoon bepaalt waar je het meest op je plek bent.
De activiteiten zijn:

  • Na-schoolse opvang voor 250 kinderen, incl. warme maaltijd en educatieve programma’s.
  • Groente- en kruidentuin; de mannen en vrouwen van de township werken hier en produceren de groente die dan weer gebruikt worden in de keuken voor de dagelijkse maaltijden.
  • Naaiklas, incl. wekelijkse workshops div. vaardigheden.
  • Onderhoud en klussen met het tuin team. Denk aan verfwerk; metselen; bus en auto’s wassen; tuin onderhoud etc.
  • Keukenteam - meewerken aan de voorbereiding en uitdelen vd maaltijden.
  • Muziekgroep - begeleiding van de marimba groep.
  • Jongerencentrum (18 plus), begonnen als een inloopcentrum, maar uitgegroeid tot een trainingscentrum waar de jongeren op allerlei manier getraind en gecoached worden om hun leven verder op te bouwen.
  • Crèche (2-6 jaar incl. peutergroep)

Wat wordt er van jou verwacht?

Tsakane – Kwathema township is een plek met een roerig verleden en een hoge werkloosheid. Van de vrijwilliger verwachten wij in ieder geval dat je flexibel bent en flexibel omgaat met de dingen van alledag. Je houding naar het project en de mensen is open en je respecteert de normen en waarden en onze gewoontes. Het gaat soms wel eens anders dan je thuis gewend bent. Engels is (naast Zulu en Xhosa) de voertaal in het project.

Wij verwachten van jou dat je je vooraf goed informeert over het project, het land en de omstandigheden waarin je terecht komt, maar dat jij je vooral goed voorbereidt op de dingen die jij wil gaan doen in het project. Het project kent geen kant en klare klussenlijst en we verwachten dus zeker eigen initiatief en een grote mate van zelfredzaamheid. Als je in overleg met het project bedenkt om bijvoorbeeld lessen EHBO te willen geven aan de fieldworkers, bereid die lessen dan in NL voor, neem alle lesmateriaal mee en zorg dat je op ieder moment dit materiaal voorhanden hebt. Alles gaat uiteraard in overleg met Maarten en Nomthandazo de vrijwilligerscoordinator.

Huisvesting

Alle gasten en vrijwilligers overnachten in het eigen guesthouse van het project in de wijk Geluksdal. Het guesthouse is een rustige, veilige en schone plek aan de rand van de township en in de buurt van winkels en andere voorzieningen. Je wordt elke dag met een auto heen en weer gebracht naar de plek waar je werkt in de township.

Aangezien winkels en voorzieningen niet op loopafstand liggen moet er voor alles vervoer geregeld worden. Wekelijks gaan we naar het grote winkelcentrum in de buurt (vervoer inbegrepen) waar je speciale dingen kan kopen en kan internetten.
Ook tijdens de weekenden moet er vervoer geregeld worden voor uitstapjes en excursies. Dit alles ook in overleg met Maarten jouw aanspreekpunt.

Het is het streven dat het guesthouse wordt gerund door jongeren van het project als leer-werkervaringsplaats.
De voorzieningen in het guesthouse zijn eenvoudig, maar bieden alles dat je nodig hebt voor een prettig verblijf. Je deelt je slaapkamer met andere vrijwilligers (maximaal 2), net als toilet en douche. Er is een buiten waar je lekker kan braaien en een kampvuur stoken. Maarten, jouw aanspreekpunt is hier een groot deel van de tijd. We eten samen en ook de afwas is deel van de routine. Je wordt gevraagd om ook een aantal maal te koken.

Er is geen WiFi aanwezig in het guesthouse, maar je kan dmv een SA SIM kaart wel zelf data kopen en opladen op jouw telefoon of laptop.

Optioneel kan je kiezen voor een 1 persoons kamer.

Meer weten ?

In de linkerkolom vind je meer algemene informatie over Zuid-Afrika. Je kunt de infosheet downloaden voor een overzicht van dit project. Mocht je nog vragen hebben over de mogelijkheden bij dit project, neem dan contact met ons op. Onze contactgegevens vind je in de rechterkolom.