Je bevindt je hier:
Cambodja: Cambodja: Algemeen

Cambodja

Landinformatie Cambodja

Cambodja ligt in Zuidoost-Azië en wordt omringd door Thailand, Laos en Vietnam. Officieel heet Cambodja: Preah Réchéanachakr Kampuchea, dit betekent Het Koninkrijk Cambodja (Kampuchea). De hoofdstad van Cambodja is Phnom Penh. Norodom Sihamoni is sinds 2004 koning van Cambodja.

De grootste toeristische attractie in Cambodja en een van de meest spectaculaire oude sites op aarde is Angkor Wat. Dat is een enorm tempelcomplex met de overblijfselen van verschillende hoofdsteden van het Khmer-rijk, van de 9e tot de 15e eeuw na Christus.
In Cambodja zijn veel mensen boeddhistisch en je ziet er dan ook veel monniken in hun herkenbare oranje kleding rondlopen.

De officiele taal is het Khmer maar er wordt ook iets Frans en Engels gesproken.

De armoede is erg groot in Cambodja het grootste deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens.
Van de volwassenen kan slechts één op de drie begrijpend lezen. 93% van de Cambodjaanse kinderen gaat naar de basisschool, maar in de afgelegen gebieden is dat percentage 76%. 42% van de Cambodjaanse vrouwen boven de 15 jaar heeft nooit onderwijs gehad. Bij de mannen is dit 21%. Meer dan 30.000 kinderen in Cambodja hebben hun ouders verloren door aids. In de lijst van minst-ontwikkelde landen prijkt Cambodja op de 137e plaats (de laagste staat op nummer 174).

Het recente verleden en de burgeroorlog

Cambodja heeft een bewogen historie achter de rug. Het is een land met een rijk verleden, maar de laatste decennia zijn getekend door een haast constante politieke onrust en oorlog. In 1970 werd de koning verdreven in een mede door de VS gesteunde coup. Doordat Cambodja betrokken werd in de Vietnamoorlog, vonden van 1970-1975 ongeveer 600.000 Cambodjanen de dood door Amerikaanse bommen.Deze periode werd gevolgd door het schrikbewind van Pol Pot dat duurde van 1975-1979. In die tijd richtten de Rode Khmer (Khmer = Cambodjaan) onder leiding van Pol Pot een ware slachting aan onder hun eigen volk met circa 2,5 miljoen slachtoffers op een inwoneraantal van 7 miljoen. Vooral de beter gesitueerden en ontwikkelden werden het slachtoffer. De taal werd veranderd, het geld werd afgeschaft en het hele land werd veranderd in één groot concentratiekamp.
Pas in 2003 waren er weer verkiezingen en kan het land werken aan democratie.

Feiten

De totale oppervlakte van Cambodja is 181.035 km², dit is ongeveer 4,4 keer zo groot als Nederland. In Cambodja wonen ongeveer 13 miljoen mensen. In Cambodja wordt er betaald met de Riel en de officiele taal is het Khmer. Toch wordt er ook veel Chinees, Vietnamees en Frans gesproken, dit omdat het vroeger een Franse kolonie was. En Engels is in opkomst. 

Economie

Cambodja bestond vroeger voor een groot gedeelte uit regenwoud. Door de massale houtkap in de afgelopen jaren is dat nu nog maar 49% van het oppervlak van het land (voorheen 75%). Aan de kust komt ook veel mangrovebegroeiing voor. De rest is in gebruik als akkerland.
Cambodja is een zeer arm land en de economie draait zeer slecht door de vele oorlogen. Landbouw is de belangrijkste activiteit en rijst, rubber en mais zijn de belangrijkste gewassen. Er is bijna geen industrie en de industrieën die er zijn produceren voornamelijk voor binnenlandse consumptie.Tijdens de economische crisis in Azië in 1977 kwam de economie tot een stilstand. Dit kwam ook door onrust, burgeroorlog en politieke crisis. In 1999, het eerste volledige jaar zonder gevechten in 30 jaar, begon de economie mede dankzij hervormingen weer te groeien met 5%.

Klimaat

Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat met een droog seizoen van november tot mei en daarna een nat seizoen. Er zijn behoorlijke verschillen in temperatuur en neerslag tussen de afzonderlijke Cambodjaanse regio’s. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur ligt rond 27°C met geringe verschillen tussen dag en nacht. 

Hedendaagse problemen

Een van de grote problemen is nog steeds de instroom van Vietnamezen die in Cambodja komen wonen. Er heerst in Cambodja dan een sterk anti-Vietnamees sentiment. De Thais worden daarnaast beschouwd als kolonisator en de woede hierover is door politieke figuren gebruikt om in januari 2003 grote onrust tegen Thaise bedrijven en instellingen uit te lokken. Onder andere de Thaise ambassade is toen afgebrand.
Aids vormt een groot probleem met een grote toename in het aantal gevallen in recente jaren. Dit komt onder andere door de pertinente weigering van de Khmer-man om condooms te gebruiken bij het geslachtsverkeer en de grote rol die prostitutie speelt in de cultuur (net als in Thailand en andere Aziatische landen) waarbij het normaal is voor een man om al vanaf de puberteit een prostituee te bezoeken.
Ook zijn er nog steeds veel problemen en armoede op het platteland vanwege houtkap en landmijnen.