Je bevindt je hier:
Peru: Peru: Algemeen

Peru

Landinformatie Peru

Peru is een zeer veelzijdig land in Zuid-Amerika. Het heeft een inwonersaantal van 45 miljoen. Peru is zeer multicultureel: er wonen zowel indianen en blanken, als negers en Chinezen. Vanwege deze veelzijdigheid zijn ook de stadsculturen en de kunstuitingen erg divers. Ook het klimaat van Peru is divers: er is woestijn in het westen en berg- en tropisch regenwoudklimaat in het oosten. Het Andesgebergte beslaat bijna veertig procent van het land en ook ontspringt er de machtige Amazone.

Feiten over Peru

Peru is een constitutionele republiek die meer dan 30 keer zo groot is als Nederland. Er wonen ruim 18 miljoen Peruanen en de hoofdstad is Lima. De belangrijkste religie is het Rooms-Katholicisme, waar 96% van de bevolking in gelooft. De indianen zijn de oorspronkelijke en grootste bevolkingsgroep van Peru, toch hebben zij nauwelijks zeggenschap in de huidige maatschappij. Dit komt deels door het verleden, het was voor indianen verboden hoge functies te bekleden en deels doordat de indianen voornamelijk buiten de steden wonen, waar de kwaliteit van het onderwijs aanzienlijk lager ligt. Kinderen worden daar ook vaak van school gehaald om mee te helpen op het land of in het huishouden, als er überhaupt al een school in de buurt is. De belangrijkste inkomstenbron van Peru is de mijnbouw, die zich concentreert in het centrale hoogland. In totaal exporteert Peru 28 minerale grondstoffen. De voornaamste zijn koper, zink, lood en zilver. Langs de noordkust liggen olievoorraden, die na het delven van koper en zink voor de meeste inkomsten zorgen. Tien procent van het nationale inkomen van Peru komt uit de landbouw.

Gesproken talen in Peru

In Peru wordt vrijwel alleen Spaans gesproken. De tieners met wie je samenwerkt, spreken geen Engels. Ook verblijf je op het platteland en kom je op plekken waar niemand Engels spreekt, waardoor het voor jezelf veel leuker en interessanter is als je Spaans spreekt. We adviseren nadrukkelijk onze reizigers om ofwel in Nederland Spaans te leren om ofwel een week eerder naar Peru te gaan om daar Spaans te leren.

Het klimaat in Peru

Peru heeft 28 van de 32 bestaande klimaattypes, dus een eenvoudige schets van het klimaat is onmogelijk te maken. In andere woorden, wie een reis door Peru maakt, kan te maken krijgen met klimaten variërend van extreme hitte tot ijzige kou. In de zomer is het er warm en vochtig. De temperaturen variëren van 25 tot 30 graden. In het kustgebied zijn de warmste maanden december, januari en februari, het is dan 26 tot 30 graden. In de maanden juni, juli en augustus is het aan de kust wat minder aangenaam en schommelen de temperaturen tussen de 10 en 19 graden. In de Andes is het eigenlijk altijd kouder met temperaturen variërend van 9 tot 18 graden. Het droge seizoen loopt van mei tot en met september en kent warme dagen en koude nachten. Van oktober tot en met april is het de regentijd.


Voor meer informatie over de weer in Peru kijk op http://www.weeronline.nl/Zuid-Amerika/Peru/250

Een stukje Peruaanse geschiedenis

Archeologische vondsten wijzen uit dat de mens, nog maar relatief kort geleden in de Amerika’s verzeild is geraakt. Vermoedelijk zijn de eerste bewoners tijdens een ijstijd tussen 30.000 en 20.000 jaar geleden de Beringstraat overgestoken en vanaf dat punt steeds verder zuidwaarts getrokken. Een andere theorie is dat de bewoners van Peru vanuit Polynesië op de Zuid-Amerikaanse westkust zijn geland. Sommige lokale legenden ondersteunen deze theorie. De komst van Aziatische mensen over de Beringstraat is echter de meest waarschijnlijke theorie.

Kunst
De oudste Peruaanse kunstuitingen dateren van ongeveer 8000 voor Chr. Veel artefacten zijn uit deze vroege tijd echter niet bekend. Pas vanaf 1500 voor Chr. bestaat een redelijk uitgebreid overzicht van kunstuitingen van verschillende volken. Vondsten van keramiek, textiel en metaal vormen eigenlijk de enige bronnen waaruit archeologen informatie over deze vroege culturen hebben kunnen verkrijgen. Veel van de oudste vondsten zijn gedecoreerd met geometrische figuren. Voor het vergaren van kennis over deze culturen, zijn afbeeldingen van het sociale en religieuze leven van veel groter belang. Een van de mooiste vondsten van de laatste jaren zijn de graven van Sipán. Uit voorwerpen en beeldjes die hier gevonden zijn, hebben geschiedkundigen veel inzicht kunnen vergaren over het dagelijks leven van de Mochicas. Culturen ver voor de Inca’s gebruikten al zeer verfijnde technieken bij de vervaardiging van hun objecten. De Inca’s hadden de Spanjaarden doen geloven dat Zuid-Amerika in barbarij gedompeld was, maar dit beeld is in de laatste eeuw danig bijgesteld. Kunstvoorwerpen uit bijvoorbeeld de Moche-, Huari- en Chimu-cultuur waren van hoge kwaliteit. Ambachtslieden hadden nooit die graad van perfectie kunnen bereiken in een ongeorganiseerde staat van landbouwers of jagers en verzamelaars. 

Uitvoerend, wetgevend en rechterlijk
De hoofdstad van Peru is tegenwoordig Lima, maar de Inca’s zagen Cusco als hun hoofdstad. De pracht en praal van het oude Cusco en de fabelachtige wijze waarop de Inca’s hun gebouwen construeren is legendarisch. Het huidige politieke systeem van Peru is de democratie. De president van Peru is sinds 28 juli 2006 Alan García. In Peru wordt, net als in Nederland, gewerkt met drie verschillende machten: uitvoerend, wetgevend en rechterlijk.