Je bevindt je hier:
Sri Lanka: Sri Lanka: Algemeen

Sri Lanka

Landinformatie Sri Lanka

Ayubowan! Welkom op Sri Lanka.
Zon, zee, een adembenemend mooi landschap, vogels, olifanten, een vriendelijke behulpzame bevolking, indrukwekkende culturele nalatenschappen; alle factoren zijn aanwezig om Sri Lanka als een geliefde Commundo-bestemming te kiezen.

Feiten over Sri Lanka

Sri Lanka is ongeveer even groot als Nederland en België samen. In Sri Lanka wonen ongeveer 22 miljoen mensen. Ongeveer 75% van de bevolking van Sri Lanka is Singalees, een andere grote bevolkingsgroep zijn de Tamils, die ongeveer 18% van de bevolking uitmaken en voornamelijk in het noorden en oosten van het land wonen. Verder zijn er nog de Sri Lankaanse Moren, die ongeveer 7% van de bevolking uitmaken, de Burghers van gemengde Europese afkomst, en de Wanniyala-Aetto of Veda`s, de laatste afstammelingen van oude volkeren.
Volgens de telling van 2001 is 69,1% van de bevolking boeddhistisch (hoofdzakelijk theravada-boeddhisten en Singalezen), 7,1% hindoe (hoofdzakelijk Tamils), 7,6% is moslim (voornamelijk soennitisch) en 6,2% is christelijk (hoofdzakelijk rooms-katholieken). De overige 10% had de vraag niet beantwoord of kon de vraag niet beantwoorden. Singalees is de nationale taal. Andere officiële talen zijn Tamil en Engels.

Het klimaat in Sri Lanka

Het land heeft een tropisch klimaat met twee moessonperiodes, afwijkend per regio. Globaal kun je zeggen dat het regenseizoen in het zuiden, westen en centraal Sri Lanka in de periode mei tot augustus plaatsvindt. Stel je geen dagenlange regenbuien voor, meestal regent het pas na 15.00 uur. De temperatuur is zo`n 25 a 30 graden. `s Avonds kan het aardig afkoelen, zeker in de binnenlanden. De natste periode is in april-mei en oktober-november. De hygiënische omstandigheden zijn uiteraard anders dan bij ons. Maar als je je aan de gezondheidsadviezen houdt, zal je er geen last van krijgen.

Voor meer informatie over het weer in Sri Lanka kijk op http://www.weeronline.nl/SriLanka.htm

Een stukje Sri Lankaanse geschiedenis

Circa 500 voor Christus kwamen de eerste Singalezen uit Noord-India en stichtten de eerste hoofdstad Anuradhapura. De Boeddhisten waren genoodzaakt hun land te verdedigen tegen de indringers uit Zuid-India: tegen het  hindoeïsme. Anuradhapura werd in 1029 verwoest, men stichtte een nieuwe hoofdstad Polonnaruwa. Irrigatie gebeurde via reservoirs, die verwoest werden. Men verhuisde daarna naar het zuidwesten. Na 400 jaar stuurloosheid, werd Kandy de laatste hoofdstad.

In de 13de eeuw werd het Tamil koninkrijk in het noorden gesticht, met als hoofdstad Jaffna. In 1597 werd Sri Lanka een Portugese kolonie, alleen het binnenland kwam nooit in hun handen. De VOC maakte afspraken met de koning van Kandy en deed aanvallen op de Portugese havens. Een eeuw later kregen ze het eiland in handen. In 1815 zetten de Engelsen de koning gevangen. De Portugezen dreven handel met de lokale bevolking (kaneel). De Nederlanders zorgden voor het aanleggen van koffieplantages. De Engelsen bouwden theeplantages; voor de werkzaamheden werden vele Tamils uit Zuid-India geïmporteerd. Zij waren werkwilliger dan de Singalezen. De Engelsen zorgden voor de infrastructuur en het onderwijssysteem, waardoor alfabetisering en zelfbewustzijn vergrootten.

Op 4 februari 1948 werd Sri Lanka onafhankelijk. De officiële taal werd Sinhala, wat bezwaren van de Tamils opleverde, dus werd ook Tamil officieel. Op `hoger niveau` werd Engels gesproken. In 1985 begon het Tamil Tigers conflict.

In 2001 was er droogte, de oogsten mislukte en er was hongersnood. De stuwmeren kwamen leeg te staan en er was 8 uur per dag geen elektriciteit. De verkiezingen werden uitgesteld. De Tigers vernielden de helft van de nationale luchtvloot, waardoor er een negatief reisadvies afgegeven werd en er geen toerist het land meer inkwam. Noorwegen bewerkstelligde in 2002 een wapenstilstand en vrede: wapens werden ingeleverd en mijnen geruimd. Wegen naar het noorden gingen open. Het regende weer en er was geen hongersnood; de stroom was er vanaf 15 mei 2002 weer 24 uur per dag, voor het eerst in 8 jaar! Op 23 februari 2002 werd het akkoord getekend: staakt het vuren!

Sinds 2009 is het staakt het vuren definitief en is het hele land weer bereisbaar!