Je bevindt je hier:
Uganda: Uganda: Algemeen

Landinformatie Uganda

Het citaat van Winston Churchill “De Parel van Afrika” over Uganda is zonder twijfel van toepassing op dit zeer gevarieerde land met talloze landschappen, een geweldig rijke fauna en een eigen cultuur. Reizigers zullen enorm genieten van alle wilde dieren die in Uganda voorkomen, van de prachtige landschappen en vooral van de rust en ruimte. Want Uganda is nog niet ontdekt door het massatoerisme, waardoor je het authentieke Afrika-gevoel ervaart. En bovenal zal elke bezoeker zich warm onthaald voelen door de gastvrijheid van de bevolking en de grote glimlach van de locals.

De temperaturen kunnen per regio verschillen maar in dit overwegend tropische land is het vaak aangenaam en de verschillende meren en rivieren zorgen voor natuurlijke afkoeling. Uganda is niet zomaar een parel, het is de stralendste parel die je kunt vinden. Het ontdekken van een Afrikaanse cultuur is een inspirerende aangelegenheid. Je kunt een authentiek dorp bezoeken en de gewoontes en gebruiken van de inwoners bestuderen. In elke regio hebben de inwoners andere tradities maar de dansen, zang en feesten zijn overal een geweldige belevenis.

Godsdienst in Uganda

Uganda is bijna 6 keer zo groot als Nederland en er wonen ruim 24 miljoen Ugandezen.`God saves us all`, is één van de vele slogans die je in Uganda tegenkomt op bussen en taxibusjes. De Ugandezen zijn zéér gelovig. God speelt hier altijd een rol. Naast christenen (66%) kent Uganda ook 16% moslims en 18% inheemse godsdiensten. Christenen en moslims lopen in Uganda hand in hand over straat. Er zijn geen religieuze spanningen.

Gesproken talen in Uganda

In Uganda wordt vooral Engels en Luganda gesproken. Maar er zijn nog 50 andere talen die in het land gesproken worden.

Het klimaat

Uganda heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 27 graden. `s Nachts koelt het lekker af tot ongeveer zestien graden. De regenseizoenen zijn in oktober, november en van maart tot en met mei. De ideale reistijd is van december tot en met februari en van juni tot en met september.

Kijk voor meer informatie over het weer in Uganda op http://www.weeronline.nl/Afrika/Oeganda/65

Een stukje Oegandese geschiedenis

De vroegste menselijke bewoners van het gebied waren jagers en verzamelaars. Circa 2000 jaar geleden kwamen Bantoesprekende volkeren in het zuidelijke deel van Uganda. Zij brachten landbouw, metaalbewerking en nieuwe sociale en politieke ideeën. De koninkrijken van Boeganda en Bunyoro-Kitara zijn voorbeelden van de eerste vormen van formele organisatie. De koloniale grenzen, gecreëerd door Groot-Brittannië, groepeerden een grote verscheidenheid aan etnische groepen met verschillende politieke systemen en culturen. Deze verschillen verhinderden het tot stand komen van een werkende politieke gemeenschap nadat Uganda in 1962 onafhankelijkheid werd. Het dictatoriale regime van Idi Amin (1971-1979) was verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 300.000 tegenstanders; guerrillaoorlog en schendingen van de mensenrechten onder Milton Obote (1980-1985) kostten nog eens minstens 100.000 levens. Het bewind van Yoweri Museveni heeft sinds 1986 relatieve stabiliteit en economische groei gebracht. 

In 1998 bereikte Uganda na zes jaar een goed macro-economisch beleid, dat een schuldverlichting ter waarde van US$ 650 miljoen met zich meebracht. In mei 2000, verkreeg Uganda een additionele schuldverlichting, die het totaal op US$ 2 miljard heeft gebracht, over een periode van 26 jaar. Dit komt neer op een reductie van de Ugandese schuld met 75%. De gevoelige plek van de Ugandese economie is vooral de koffiesector. Koffie vormt 40% van de totale export. Op de wereldmarkt is de koffieprijs echter scherp gedaald. Diversificatie van de landbouw vormt een van de topprioriteiten van de Ugandese overheid in de komende jaren.