Je bevindt je hier:
Vrijwilligerswerk: Zuid-Afrika: vrijwilligerswerk in een township bij Johannesburg

Activiteiten

Het project

Dit mooie project biedt hulp aan families die besmet / geinfecteerd / of in aanraking zijn gekomen met HIV / AIDS. Het project werd in 1998 gevormd door een groep vrouwen van de St. Martin de Porres parochie in de Tsakane township in de buurt van Johannesburg. Alle leden van deze groep zijn nog steeds als bestuursleden en in commissies betrokken bij de activiteiten. Het project wordt gefinancierd door de Zuid Afrikaanse overheid, de katholieke kerk en lokale en internationale sponsoren. Het project zorgt op dit moment voor 1165 kinderen, jongeren en hun families in de verschillende wijken van de Langaville – KwaThema en Tsakane township bij Johannesburg.

Iedere dag komen ruim 200 kinderen op het eigen terrein van het project die meedoen aan verschillende programma’s zoals naschoolse opvang, een warme maaltijd ontvangen, counseling, educatieve programma’s, psycho-sociale ondersteuning, sport, muziek, en culturele activiteiten.

Daarnaast zijn er tal van andere activiteiten waaraan je een bijdrage kan leveren zoals: de crèches (dit alleen als je 3 maanden bij ons bent en een opleiding volgt of hebt gevolgd als kleuterleidster / crèche leidster), het jongerencentrum, de tuin, de naaiklas en workshops en trainingen.

De andere kinderen gaan naar 2 andere uitdeel plekken in de township om de drukte een beetje te spreiden.

Met specialistische kennis aan de slag!

Wij zijn momenteel met name op zoek naar vrijwilligers die ons kunnen helpen met:
·         Social media: schrijven van teksten en samen met de jongeren het onderhoud van onze website doen; onderhoud van onze FaceBook pagina, maar nog veel leuker misschien wel ‘n workshop geven over social media, internet etc.
·         Sport & Spel activiteiten tijdens de dagelijkse naschoolse opvang. Onze kinderen komen in de middag naar het project voor een warme maaltijd en aansluitend allerlei activiteiten. Ben jij handig met sport en spel, creatief en flexible dan is dit wellicht iets om aan te pakken.
·         Engelse les geven; taal en rekenen, vakken waar de scholen soms te weinig aandacht aan (kunnen) geven maar waar onze vrijwilligers een hand kunnen toesteken

Wat wordt er van jou verwacht?

Tsakane – Kwathema township is een plek met een roerig verleden en een hoge werkloosheid. Van de vrijwilliger verwachten wij in ieder geval dat je flexibel bent en flexibel omgaat met de dingen van alledag. Je houding naar het project en de mensen is open en je respecteert de normen en waarden en onze gewoontes. Het gaat soms wel eens anders dan je thuis gewend bent. Engels is (naast Zulu en Xhosa) de voertaal in het project.

Wij verwachten van jou dat je je vooraf goed informeert over het project, het land en de omstandigheden waarin je terecht komt, maar dat jij je vooral goed voorbereidt op de dingen die jij wil gaan doen in het project. Het project kent geen kant en klare klussenlijst en we verwachten dus zeker eigen initiatief en een grote mate van zelfredzaamheid. Als je in overleg met het project bedenkt om bijvoorbeeld lessen EHBO te willen geven aan de fieldworkers, bereid die lessen dan in NL voor, neem alle lesmateriaal mee en zorg dat je op ieder moment dit materiaal voorhanden hebt. Alles gaat uiteraard in overleg met Maarten en Nomthandazo de vrijwilligerscoordinator.

Huisvesting

Alle gasten en vrijwilligers overnachten in het eigen vrijwilligershuis van het project in de wijk Geluksdal. Het guesthouse is een rustige, veilige en schone plek aan de rand van de township en in de buurt van winkels en andere voorzieningen. Je wordt elke dag met een auto heen en weer gebracht naar de plek waar je werkt in de township.

Aangezien winkels en voorzieningen niet op loopafstand liggen moet er voor alles vervoer geregeld worden. Wekelijks gaan we naar het grote winkelcentrum in de buurt (vervoer inbegrepen) waar je speciale dingen kan kopen en kan internetten.
Ook tijdens de weekenden moet er vervoer geregeld worden voor uitstapjes en excursies. Dit alles ook in overleg met Maarten jouw aanspreekpunt.

De voorzieningen in het guesthouse zijn eenvoudig, maar bieden alles dat je nodig hebt voor een prettig verblijf. Je deelt je slaapkamer met andere vrijwilligers (maximaal 2), net als toilet en douche. Er is een tuin waar je lekker kan braaien en een kampvuur stoken. Maarten, jouw aanspreekpunt is hier een groot deel van de tijd. We eten samen en ook de afwas is deel van de routine. Je wordt gevraagd om ook een aantal maal te koken.

Er is geen WiFi aanwezig in het guesthouse, maar je kan dmv een SA SIM kaart wel zelf data kopen en opladen op jouw telefoon of laptop.

Optioneel kan je kiezen voor een 1 persoons kamer.

Meer weten ?

In de linkerkolom vind je meer algemene informatie over Zuid-Afrika. Je kunt de voor een overzicht van dit project. Mocht je nog vragen hebben over de mogelijkheden bij dit project, neem dan contact met ons op. Onze contactgegevens vind je in de rechterkolom.