Je bevindt je hier:
Vrijwilligerswerk: Zuid-Afrika: Lesgeven en creches in een Xhosa township

Reisverslag

Sylvia

"Shocking....

Nou, dat valt ook wel weer mee hoor!!
Maandag heb ik een tour gehad door de township om zo mijn project te kiezen.
Je moet je voorstellen: P.E is zelf een heel net, schoon, redelijk stadje. En je weet wel dat een township heel erg veel armoede en ellende is, maar als je het met eigen ogen ziet en er tussen loopt is het toch wel shocking.
Ik ging met Tabo (een local die voor de organisatie werkt) de projecten langs. In totaal heb ik er 3 bezocht en ze waren alle 3 leuk. Al die mooie donkere, schattige kindjes die meteen om je heen hangen...hoe moest ik daar nou uit kezen?? Maar ik heb gekozen voor "mama Ireen", een kleine creche middenin de township. Dit houdt wel in dat ik een auto moet huren omdat ik aan een andere kant van de andere vrijwilligers en hun project zit. Maar op zich is dat prima, kan ik ook meer gaan en staan wanneer ik zelf wil. En het is een stuk veiliger want alleen door de township lopen is echt geen optie! Alleen dat links rijden moet ik nog even onder de knie zien te krijgen....

Vandaag heb ik m`n eerste werkdag gehad. Van de meeste hier had ik al gehoord dat je de eerste dagen gewoon zit en kijkt. Maar de juf van deze creche betrok me er meteen bij, wat erg leuk was. Alle kids hingen meteen als aapjes aan me. Deze locals spreken Xhosa. Gekke taal met een hoop geklik en geklak waar ik dus geen bal van kan verstaan! Dus spelletjes, zingen of iets anders wat ik bedacht had in NL heb ik maar even gelaten voor wat het is. Toevallig was `mama Ireen` jarig en had ik een zakje ballonnen in m`n tas. Da`s leuk! Dacht ik. Maar ja, 8 ballonnen voor 30 kids....totale chaos, huilen, ruzie. Dat was niet zo handig Syl!!!

De creche is tot 2 uur en daarna ben ik `after care` gaan doen: helpen met huiswerk (vnl. Engels en rekenen) voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Ook heel leuk want ze zijn erg leergierig en spreken toch wel goed Engels dus die communicatie verloopt een stuk beter."

Deze week heb ik mijn laatste week gehad op crèche Ilita. Het was een erg leuke week. We zijn maandag naar een kerstviering geweest. Een middelbare school had een middag georganiseerd voor de kinderen van de crèche. Zij konden spelen op een groot grasveld, kregen lekker te eten en cadeautjes. De kinderen vonden dit natuurlijk helemaal super! Dat was een erg leuke dag.
Wij zijn zelf deze laatste week druk geweest met het opstellen van een handleiding met het thema samenwerken en delen. Deze hebben wij aan het eind van deze week aan de crèche gegeven. Zij vonden het super fijn dat wij hen willen helpen door de kinderen te leren dat samenwerken belangrijk is. Door middel van de handleiding kunnen de leidsters hun zelf ook aan de slag met activiteiten ter stimulering van het samenwerken.
Omdat er voor deze activiteiten middelen nodig zijn hebben wij deze voor de crèche gekocht. Deze middelen waren bijvoorbeeld boekjes over vriendschap en samenwerken, ballonnen en papier. Dankzij jullie sponsoring hebben wij de crèche dit kunnen aanbieden, heel erg fijn! Vorige week woensdag was een spannende dag voor ons.. maar voornamelijk voor de kinderen, een kerstviering werd er georganiseerd speciaal voor hen! Om 10 uur werden we opgehaald bij de crèche met veel auto’s, de kinderen waren door het dolle! We werden naar de kerk in het dorpje Lorraine gebracht. Bij de kerk was een groot grasveld met een luchtkussen. Er werden activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Daarnaast werden de kinderen verwend met een broodje knakworst, een zakje chips, blikje frisdrank, snoepjes en cadeautjes. Voor de jongens een mooie bal en de meisjes een springtouw. Een geweldig uitje georganiseerd door de kerk voor deze kinders! En de bofferts (vergeleken met andere crèches) hadden afgelopen  maandag nog één kerstviering. Dit maal georganiseerd door High School leerlingen.
Waar het in Nederland gestructureerd  is en een dagindeling vaak gepland is, is dat hier totaal niet. Er stond niks op het programma en het was dus de bedoeling dat wij het in zouden vullen. We hebben ondertussen al verschillende activiteiten met de kinderen gedaan: tekeningen maken, vinger verven, met ballonnen spelen (die we zelf hadden meegenomen) en voorlezen. Als je dan ziet hoe enthousiast de kinderen zijn, dan weet ik waarvoor ik het doe. Ze hebben in de crèche wel wat middelen, maar het is zo rommelig dat ze de spullen vaak niet kunnen vinden. Daardoor hebben we al een idee wat we onder andere met het ingezamelde geld willen doen. Maar we gaan het ook nog bespreken met mama Ntutu wat ze wil.

Ook zijn we woensdag en donderdag, nadat we om kwart over 1 opgehaald zijn van de crèche, naar huiswerkbegeleiding geweest. Dit is in de Primary School van het township. Daar hebben we woensdag kerstkaarten gemaakt met de kinderen. Ze krijgen kerstkaarten van Nederlandse kinderen en zij sturen dan  kaarten  terug. Ze waren al gemotiveerd toen ze hoorden dat ze een kerstkaart zouden krijgen.
Donderdag werden we ingezet om de kinderen te helpen met hun Engels. We werden opgesplitst (in totaal zijn we met 6) om in kleine groepjes te werken. Zonder enige voorbereiding ben ik met de kinderen een verhaal gaan lezen en vragen gaan beantwoorden. Daarna hebben ik met de kinderen gekletst. Maar aangezien het Engels nog niet erg goed is, is dat soms wel lastig. Uiteindelijk zijn we als afsluiting spelletjes gaan spelen met de kinderen wat erg leuk was.

Lees meer reisverslagen