Je bevindt je hier:
Vrijwilligerswerk: Zuid-Afrika: Lesgeven en creches in een Xhosa township

Lesgeven en crèches in Zuid-Afrika

Het project

Veel kinderen van de Xhosa gemeenschap hebben direct of indirect te maken met de epidemie van HIV/AIDS. Deze kinderen zijn vaak op zichzelf aangewezen of wonen bij hun grootouders, omdat hun ouders zijn overleden aan AIDS. Vrijwilligers zijn hard nodig om deze kinderen een beter bestaan te bieden en een kans op een betere toekomst te geven.

Aan de slag!

In dit project kun je hulp bieden op een basisschool, middelbare school en een kinderdagverblijf/ crèche en aanvullende programma`s.
Er zijn 2 basisscholen, hier  help je ’s ochtends mee met lesgeven, computerlessen geven, sport en spel organiseren voor in de pauzes of na school voor kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. In het kinderdagverblijf ga je spelletjes doen, wandelen, zingen en dansen met een groep van 20 tot 30 kinderen in de leeftijd van vier tot zes jaar. De individuele aandacht voor de kinderen is van groot belang.

Is dansen je hobby? Iedere dag worden dansworksops voor de kinderen georganiseerd. Belangrijk is dat de kinderen contact blijven houden met hun eigen Xhosa-cultuur. De danslessen zijn daarom gericht op traditionele dansen.

Werk je liever met wat oudere kinderen? Werk mee op de middelbare school. Behalve assisteren van docenten, kun je ook meehelpen bij de schoolbibliotheek, computerlessen geven en organiseren van sportactviteiten.
Huiswerkbegeleiding biedt een mooie kans voor een persoonlijker contact tussen jou en een tiener.

Heb je twee rechter handen? Er valt altijd te klussen en wat te repareren!

Bij dit project is de aankomstdag maandag (dus vertrek op zondag vanuit Nederland)

Wat wordt er van jou verwacht?

Omdat je met kinderen zult werken, is affiniteit met kinderen belangrijk en daarnaast moet je sociaal en communicatief vaardig zijn. We verwachten dat je enthousiast bent en zelfstandig kunt werken. Een flexibele en open houding ten opzichte van culturele verschillen is belangrijk en we verwachten dat je goed Engels kunt spreken. Wees respectvol voor deze andere cultuur, je zult dingen meemaken die jij anders zou doen, maar vergeet niet dat je te gast bent en niet alles kunt veranderen in een korte periode.Je moet tenminste één maand beschikbaar zijn.

Huisvesting

Het vrijwilligershuis is gelegen in de populaire buurt ‘Humewood’ en is slechts 5 minuten van het strand verwijderd. Hier kun je perfect bijkomen van een dag werken. Dichtbij vindt je winkels, café`s en restaurants. Het huis heeft alle nodige faciliteiten. Ook is er Wi-Fi, maar je moet je eigen laptop meenemen wil je hier gebruik van maken. Je deelt je kamer met één of meerdere vrijwilligers. Voor €50 per week extra kun je gebruik maken van een éénpersoonskamer (indien nog beschikbaar). De maaltijden zijn inbegrepen, maar er wordt verwacht dat je meehelpt in het bereiden van de maaltijden en de afwas. Het huis is beveiligd.

Meer weten?

In de linkerkolom vind je meer algemene informatie over Zuid-Afrika. Je kunt de infosheet downloaden voor een overzicht van dit project.
Mocht je nog vragen hebben over de mogelijkheden bij dit project, neem dan contact met ons op. Onze contactgegevens vind je in de rechterkolom.