Je bevindt je hier:
Vrijwilligerswerk: Zuid-Afrika: Help mee in de township Missionvale

Vrijwilligerswerk in de township Missionvale in Zuid Afrika

Het project

Een bijzonder initiatief van bewoners van één van de townships van Port Elizabeth. Handen uit de mouwen en samenwerken voor diegene die hulp en zorg hard nodig hebben. De aandacht is vooral gericht op bewoners met HIV/ AIDS.

Dit gemeenschapscentrum heeft diverse projecten opgezet, vrijwilligers en stagiairs gaan aan de slag met verschillende activiteiten. Deze activiteiten worden ondernomen om de levenskwaliteit van de inwoners te verbeteren. Ondersteunen, helpen en ontwikkelen is van belang bij het werken in de township. Er is een vrijwilligerscoördinator ter plekke die jou zal begeleiden in dit project. Ook buiten het vrijwilligerswerk is ze beschikbaar als aanspreekpunt.

Aan de slag!

Het gemeenschapcentrum biedt diverse hulpprogramma`s aan de bewoners. Vrijwilligers kunnen breed worden ingezet, maar je kan ook aangeven waar je belangstelling naar uitgaat of als je concrete hulp (zoals medische kennis of onderwijs)

Basisschool
Deze school telt circa 140 kinderen van de leeftijd van 5-12 jaar. De kinderen hebben ondersteuning nodig met lezen, schrijven, sociale vaardigheden, sport en individuele aandacht.  

Voedselbank
Hier wordt dagelijks aan 400 tot 1000 mensen voedsel bezorgd, zodat het voor hen mogelijk is om hun familie te eten te geven. Ook wordt er wekelijks voedselpakketten gegeven aan patiënten in de kliniek waarvoor het niet mogelijk is om hun medicijnen te nemen zonder voedsel. Pakketten moeten worden samengesteld en uitgedeeld.

Kliniek
Elke week is er een oogarts aanwezig die oogtesten uitvoert bij slechtziende bewoners van Missionvale. Er worden brillen gegeven aan de mensen die deze nodig hebben. De kliniek is altijd op zoek naar oude brilglazen die hier gebruikt kunnen worden. In de kliniek zijn ook faciliteiten waar mensen zich kunnen laten testen en behandelen voor TB en HIV/AIDS. Elke maandag en woensdag ochtend is er een arts aanwezig. Hier wordt assistentie gevraagd voor verpleegkundigen en verzorgenden in de kliniek, maar ook voor huisbezoek aan zieke mensen. Er zijn bevoegde verpleegkundigen aanwezig, maar niet genoeg om iedereen goede zorg te bieden. Daarom zijn hier extra handen nodig van vrijwilligers met een medische of verzorgende achtergrond. 

Naaiatelier
De dames van dit naaiatelier werken elke dag hard om producten te maken, zoals gordijnen, placemats, handtassen, kussens etc. Deze verkopen zij aan de kliniek en elke zondag op de lokale markt. Deze vrouwen leren steeds meer vaardigheden, heel belangrijk, zo kunnen ze zichzelf en hun familie onderhouden.  

Kindercentrum
Dit is een project dat kinderen van de straat wilt houden door buitenschoolse activiteiten aan te bieden. Hier krijgen ze een maaltijd, kunnen computer lessen volgen, luisteren naar verhalen, leren een muziek instrument te bespelen, dansen en sporten.

Gemeenschappelijke tuinen
Bewoners kunnen hier hun groenten en fruit kweken en doneren dit aan de soepkeuken. Activiteiten hier, onkruid wieden, oogsten, harken. Je werkt samen met de lokale bewoners , goed moment voor een interessante dialoog.

Kleding-uitgifte
Alle donaties van kleding die binnen komen moeten gewassen, uitgezocht, gelabeld  en opgeslagen worden op sekse en maat. Hierdoor kan iedereen in schone en passende kleding rondlopen.

Bij dit project is de aankomstdag maandag (dus vertrek op zondag vanuit Nederland)

Wat wordt er van jou verwacht?

Sociale en communicatieve vaardigheden zijn belangrijk omdat je met mensen werkt. Het is belangrijk dat je de engelse taal beheerst. We verwachten dat je enthousiast bent en zelfstandig kan werken. Een flexibele en open houding is belangrijk, want je werkt in een vreemde cultuur met andere gewoontes. Respecteer deze gewoontes en accepteer dat de mensen daar dingen anders aanpakken.

Huisvesting

Het vrijwilligershuis is gelegen in de populaire buurt ‘Humewood’ en is slechts 5 minuten van het strand verwijderd. Hier kun je perfect bijkomen van een dag werken. Dichtbij vindt je winkels, café`s en restaurants. Het huis heeft alle nodige faciliteiten. Ook is er Wi-Fi, maar je moet je eigen laptop meenemen wil je hier gebruik van maken. Je deelt je kamer met één of meerdere vrijwilligers. Voor €50 per week extra kun je gebruik maken van een éénpersoonskamer (indien nog beschikbaar). De maaltijden zijn inbegrepen, maar er wordt verwacht dat je meehelpt in het bereiden van de maaltijden en de afwas. Het huis is beveiligd.

 

Meer weten?

In de linkerkolom vind je meer algemene informatie over Zuid-Afrika. Je kunt de infosheet downloaden voor een overzicht van dit project. Mocht je nog vragen hebben over de mogelijkheden bij dit project, neem dan contact met ons op. Onze contactgegevens vind je in de rechterkolom.